به خاطر ندارم که تا به حال ایرانیها در مورد یک رویداد سیاسی خارجی به اندازه خبر تأسفبرانگیز ترور بینظیر بوتو واکنش نشان داده باشند، پیامکهای زیادی که رد و بدل میشد، حدس و گمانهای مختلف درباره عاملین ترور و درنگ چند دقیقهای هر کسی که خبر را برای اولین بار میشنید، همه حکایت از محوبیت بینظیر بوتو در ایران دارد.
اما واقعا ما درباره بینظیر بوتو و اوضاع سیاسی پاکستان چه میدانیم؟
تفسیر سیاسی اوضاع پاکستان حتی برای کارکشتههای سیاست بسیار دشوار است، مذهبیها، نظامیان، سکولارها، سیاستمدارها و بنیادگراها هر کدام یک قدرت تعیینکننده در پاکستان هستند و هر چند سال یک بار اتحاد تعدادی از آنها با یکدیگر و یا افتراقشان از هم، بازی سیاست در پاکستان را دستخوش دگرگونی میکند.
در مورد بینظیر بوتو چه میدانیم؟ علت محبوبیت او در ایران چیست؟
نخستین زن مسلمان که نخستوزیر شد؟ مادر ایرانیاش؟ یا شخص دیگری که قربانی هدفش برای پیوند سنت و مدرنیته و ایجاد دموکراسی در یک کشور جهان سومی شد؟
اتوبیوگرافی بینظیر بوتو، می تواند پاسخگوی بسیاری از کنجکاویها ما باشد. اتوبیوگرافی بینظیر بوتو در سال 1989 تحت عناوین «بینظیر بوتو، دختر شرق» و «بینظیر بوتو، دختر سرنوشت» به چاپ رسیده است. روزنامه اطلاعات تا به حال بیش از 80 قسمت از این کتاب را به صورت پاورقی و با ترجمه «علیرضا عیاری» به چاپ رسانده است.
بینظیر بوتو مقدمه این اثر را چنین آغاز میکند:
من این زندگی را انتخاب نكردم بلكه این زندگی است كه مرا انتخاب كرده است .
در كشور پاكستان به دنیا آمدم و زندگیم در برگیرنده حالات مختلفی از ناآرامیها، ناملایمات و لحظات غم انگیز و در عین حال پیروزیها و اوقات خوش است .
پاكستان یكبار دیگر مورد توجه جهانیان قرار گرفته است . تروریستها تحت پوشش و با نام اسلام ثبات و آرامش این كشور را خدشه دار كردهاند. نیروهای دموكراتیك بر این باورند كه تقویت و توسعه اصول آزادی موجب ریشه كن شدن و حذف تروریسم خواهد شد. ترس و نگرانی از دست دادن قدرت شرایط و فرصتها را به گونهای رقم زده تا آتش تروریسم روشن تر و نیروها و عوامل طرفدار توسعه و پیشرفت به حاشیه رانده شوند.
پاكستان را نمیتوان با سایر كشورها مقایسه كرد . زندگی مرا نیز نمیتوان همچون زندگی سایر افراد معمولی و آرام فرض كرد . پدر و دو برادرم كشته شدند. مادرم، همسرم و من هر كدام مدتی را در زندان به سر بردیم . از طرفی برای مدتهای زیادی در تبعید بودم . علی رغم مشكلات طاقت فرسا و غمها و نگرانیهایی كه داشتم همچنان احساس رضامندی دارم. از این جهت رضامند و خشنود هستم كه توانستم با در هم شكستن و نابودی بسیاری از سنّتها و افكار عجیب و غریب و طی انجام انتخاباتی سالم به عنوان اولین بانوی مسلمان نخست وزیر انتخاب شوم . نقش و تأثیر گذاری زنان مسلمان و انجام انتخابات برای مدتها مورد توجه محافل سیاسی جهان بود. با تلاشهایم ثابت كردم كه زن مسلمان میتواند به عنوان نخست وزیر انتخاب شود و ضمن حكومت بر این كشور، رفته رفته قلوب مردان و زنان پاكستان را نیز اشغال نماید . از توجّه و محبّت ملت پاكستان نسبت به اینجانب بسیار سپاسگزارم .
در حالی كه بحث و تبادل نظر بین طرفداران اصلاحات و پیشرفت كشور از طرفی و افراطیون از سویی دیگر ادامه دارد باید اذعان نمایم كه از زمان به قدرت رسیدن و سوگند خوردنم در دوم دسامبر سال 1988 تا كنون شاهد گسترش و پیشرفتهای عظیمی در بین زنان مسلمان سراسر دنیا هستیم. با نگاهی به تاریخ جهان به این باور و نتیجه میتوان رسید كه در واقع تعداد افرادی كه توفیق داشتهاند موجب ایجاد تغییراتی در دنیا شوند چندان هم زیاد نیست ؛ افرادی كه بتوانند دوران پیشرفت و نو آوری و تمدن را به كشوری بیاورند كه صرفاً در ابتدای راه و پیرو اصول اولیه است. كشوری كه نقش زنان در آنجا آنچنان حائز اهمیت نیست و در نهایت تغییرات و امید تازهای ایجاد كرد كه میلیونها نفر از مردم آنجا هرگز حتی نسبت به انجام تغییر امیدوار نیز نبودند.
با نگاهی به تاریخ زندگیم به این نتیجه میتوان رسید كه این شیوه زندگی الزاماً مورد انتخاب من نبوده است، اما باید بگویم كه زندگیم مملو از فرصتها، مسئولیتها و شرایطی برای ادای تكلیف بوده است . قاطعانه بگویم بر این احساس وباورم كه باید در آینده شاهد مبارزات و تغییراتی در كشور پاكستان و زندگیم باشم.
بیست سال پیش و در آستانه بروز تحوّلاتی در زندگیم كه مصادف با ترور پدرم، زندانی شدن خودم و مسئولیت پذیری بیشتری برای ورود و انتخاب عرصه یك زندگی تواأم با مبارزه و عالم سیاست بود، هرگز انتظار خوشوقتی، عاشق شدن، ازدواج كردن و بچه دار شدن را نداشتم . همچون الیزابت اول، ملكه انگلستان كه در دوران خودش متحمل نا ملایماتی در زندگی بوده و همچنان مجرد ماند، من نیز هرگز حتی فكر ازدواج كردن را نیز نمیكردم. اما باید گفت مقدر شده بود كه زندگی شخصی من به گونهای دیگر رقم بخورد كه من اصلاً انتظار آن را نداشتم . علی رغم رویارویی با شرایط و جریانات بسیار سخت، من توانستم ازدواج بسیار موفقی داشته باشم . با خشنودی اعلام مینمایم كه همسرم طی نوزده سال گذشته با شجاعت و وفاداری كامل نسبت به من در كنارم بوده است . طی این سالها و در زمان حضور در دفتر نخست وزیری و یا به عنوان زندانی سیاسی كه البته بخشی از آن متوجه در كنار من بودن او میباشد، با هم زندگی خوشی داشتهایم . با وجود جدایی و به دور ماندن از یكدیگر و حتی تلاش برای ایجاد اختلاف بین ما و رو در رو قرار دادنمان، باید اعتراف كنم كه علاقه ما نسبت به یكدیگر بیشتر شده است . نه، این زندگی نبوده است كه من آن را انتخاب كرده باشم، اما به جرات اعلام میكنم كه هرگز جای خودم را با زن دیگری در این دنیا عوض نخواهم كرد . به عنوان یك زن پاكستانی مسلمان، به میراث مذهبی و فرهنگی این كشور بر خود میبالم . نسبت به اسلام - دین تحمل و شكیبایی و كثرت گرایی - متعهد و وفادار بوده و از اینكه شاهد بی مهریهایی از سوی تروریستها نسبت به این دین ارزشمند هستم نگرانم . من میدانم كه اینجانب نیز بخشی از مجموعهای هستم كه طالبان و القاعده نیز خود را جزء این كل میدانند . من به عنوان یك زن مسلمان سیاستمدار برای آوردن و توجه به پیشرفت و توسعه، ارتباطات و تعلیم و تربیت و نوآوری به پاكستان مشغول مبارزه هستم. بر این باور و اعتقاد هستم كه اگر چنانچه حكومت پاكستان مبتنی بر دموكراسی باشد، این كشور مورد توجه و تقلید یك میلیارد مسلمان واقع شده و آنها بر همین اساس نسبت به بعضی از افكار خود تجدید نظر خواهند كرد .
دانلود کنید!:
اتوبیوگرافی بینظیر بوتو را در قالب یک فایل PDF با حجم 1.29 مگابایت میتوانید با رفتن به اینجا دانلود کنید. (125 صفحه)
No comments:
Post a Comment