اگر دلتان ميخواهد در لحظه توجه كسي را در ميان يك جمع به خود جلب كنيد، ميتوانيد قيافه وحشتزده به خود بگيريد.
مطمئن باشيد كه به اين ترتيب شما اولين كسي هستيد كه به چشم ميآييد.
البته اين روش چندان هم منطقي نيست چون بعد بايد توضيح دهيد كه چرا وحشتزده بوديد و ممكن است جريان چوپان دروغگوو پيش بيايد، اما دانشمندان به اين نتيجه رسيدهاند كه از ميان چهرههايي با حالتهاي مختلف، چهرههاي وحشتزده بيش از همه توجه را به خود جلب ميكند.
اين جريان حتي زماني كه تنها چشمهاي فرد مشخص باشد هم صادق است. نكته جالب اين است كه اگر شما شاد باشيد و چهرهاي خندان داشته باشيد، ديرتر از همه نگاهها را به خود ميكشانيد.
البته اين تحقيقات در كشورهاي غربي انجام شده و بي.بي.سي آن را گزارش كرده است. ممكن است نسخه ايراني اين جريان كمي متفاوت باشد.
محققان فكر ميكنند دليل اين امر در واكنشهاي مغز نهفته است. آنها معتقدند مغز آماده است كه در موقعيتهاي خطرناك بسيار سريعتر واكنش نشان دهد، به همين دليل زماني كه شما ترس را در صورت فرد ديگري ميبينيد، مغز سريع واكنش نشان ميدهد تا در مورد خطر احتمالي راهحلي بينديشد.
البته شما اگر در خانه اين آزمايش را انجام دهيد مطمئناً متوجه هيچ تفاوتي نميشويد به چند دليل. يكي اينكه در موقعيتهاي از پيش طراحي شده كه شما سناريوي ماجرا را ميدانيد ممكن است مغز به گونهاي ديگر پاسخ دهد.
دوم اينكه اين عكسالعمل به قدري كوتاه است كه كمتر انسانها متوجه آن ميشوند. كمتر از يك چهل ميليونم ثانيه طول ميكشد كه مغز در اين زمينه فرمان دهد.
به همين دليل محققان براي اينكه بتوانند نتايج دقيقي در اين مورد به دست آورند، ناچار شدند سرعت تصميمگيري افراد داوطلب اين آزمايشها را كاهش دهند.
براي اين كار، آنها به داوطلبان عينكهايي دادند كه در يك شيشه آن نقشي سياه با سرعت جاي خود را با نقشي سفيد ميداد و برعكس. در شيشه ديگر عينك تصويري از چهره يك شخص نشان ميدادند. اين چهره هر بار نمايانگر يك احساس بود.
آن تصوير سياه و سفيد متغير سرعت تشخيص چهره را كاهش ميداد و در نتيجه محققان توانستند اين تغييرات را ثبت كنند.
شركتكنندگان در اين آزمايش ترس را سريعتر از ديگر حسها درك كردند و شادي را ديرتر از همه.
محققان معتقدند بخشي در مغز به نام آميدالا ميتواند كاري كند كه سيگنالهاي مربوط به يك اتفاق خاص بتوانند از راههاي عصبي موجود به صورت فوقالعاده بگذرند.
يك چيزي شبيه مسير ويژه اتوبوس اما از نوع عصبي. زماني كه چهرهاي وحشتزده را ميبينيم همين اتفاق در مغز روي ميدهد.
محققان متوجه شدند مغز حتي پيش از آنكه ما متوجه خطري شويم، راه فرار از آن را پيدا ميكند.
پيش آمده كه از روي بيحواسي دستتان به اتوي داغ خورده است. اغلب اوقات پيش از آنكه متوجه شويد چه اتفاقي افتاده، دستتان را از روي اتو برداشتهايد.
No comments:
Post a Comment