خبر مهم پزشکی که دیروز منتشر شد، در مورد نخستین مورد عمل پیوند عضو با استفاده از عضو ساخته شده از سلولهای بنیادی بود.
�کلودیا کاستیلو�ی ۳۰ ساله، نخستین فردی در دنیاست که عضوی دریافت کرد که از با استفاده از سلولهای بنیادی خودش ساخته شده است. او که در کلمبیا به دنیا آمده، مبتلا به بیماری سل بود. این عفونت مجاری هوایی او را به شدت درگیر کرده بود و باعث روی هم خوابیدن نایژهای شده بود که به یکی از ریههایش هوا میرساند (برونکومالاسی). اگر راه حلی برای این مشکل پزشکی پیدا نمیشد، جراحان مجبور بودند که ریه او را بردارند. اما پژوهشگران و جراحانی از کشورهای انگلیس، اسپانیا و ایتالیا با همکاری هم توانستند موفق به خلق یک تحول تازه دنیای پزشکی شوند. کار بینظیری که آنها کردند، چند مرحله داشت:
۱- برای رفع مشکل، جراحان اسپانیایی نخست نایژه یک شخص فوت شده را از بدنش خارج کردند. اما اگر آنها همین نایژه را به بدن کلودیا پیوند میزدند، احتمال پس زده شدن بافت، بالا بود.
۲- بنابراین آنها ، سلولها و آنتیژنهای MHC شخص اهداکننده را با استفاده شیوههایی از نایژه اهدایی، شستند، و فقط بافت غضروفی را باقی گذاشتند. این کار در دانشگاه Padua ایتالیا انجام شد.
۳- در مرحله بعد آنها از مغز استخوان کلودیا، سلول بنیادی جدا کردند، این سلولها را کشت دادند و آنها را بدل به سلولهای پوششی و مزانشیمی کردند. این مرحله در دانشگاه بریستول انجام شد.
۴- با استفاده از این سلولها، بافت اهدایی را پوشش دادند. این کار در دانشگاه میلان انجام شد.
۵ و ۶- نایژه ایجاد شده را به بدن کلودیا پیوند زدند.
احتمال پس زده شدن این پیوند، از لحاظ علمی، صفر است و بیمار نیازی به مصرف داروهای ممانعتکننده از رد شدن پیوند ندارد. خام کاستیلو، در حال حاضر پس از گذشت پنج ماه از پیوند نایژه، از یک زندگی عادی لذت میبرد و میتواند از دو فرزندش مراقبت کند.
پژوهشگران امیدوارند که در آینده با استفاده از همین تکنیک بتوانند دیگر اعضای صدمهدیده بدن انسان را جایگزین کنند. ظرف پنج سال آینده نخستین کارآزمایی بالینی برای پیوند حنجرههای ساخته شده از سلولهای بنیادی به بیمارنی که به خاطر سرطان، حنجرهشان را از دست دادهاند، شروع خواهد شد. چنین کاری در آینده در مورد بافت مثانه و روده هم انجام خواهد شد.
No comments:
Post a Comment